Qsome Big Band
23rd June 2023
Dijledonk
Bigband Battle

Programma vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni

Vrijdag 23 juni

We starten op vrijdag 23 juni om 19 uur met het Belgische toptalent “de Q-some bigband” onder leiding van trombonist Manten van Gils. De band geeft niet enkel kansen aan jong aanstormend talent, maar daagt ook jonge arrangeurs en componisten uit om muziek te creëren voor bigbands. U krijgt als toeschouwer een opener van zeer hoog niveau.

Om 20.30 uur brengen we wereldklasse met Brussels Jazz Orchestra onder leiding van saxofonist Frank Vaganée. De gevierde topband in binnen- en buitenland viert zijn 30ste verjaardag in Rijmenam met een uniek project. Het orkest werkt voor het project Gainsbourg samen met de Franse zangeres Camille Bertault. De zangeres begeeft zich op indrukwekkende en sensuele wijze op het muzikale speelveld tussen jazz, chanson en humor. Ze is de gedroomde soliste om het werk van Gainsbourg te vertolken met vocale virtuositeit en verleidelijke subtiliteit.
Serge Gainsbourg is een figuur die nog steeds inspireert, fascineert, triggert en provoceert. Voor dit project werden twaalf nummers van Gainsbourg gearrangeerd door (vrienden van) BJO musici, waaronder de klassiekers ‘Je suis venu te dire que je m’en vais’ en ‘Couleur Café’. Brussels Jazz Orchestra liet zich inspireren door Gainsbourgs originele songs, zijn veelbesproken persoonlijkheid en de ongeëvenaarde stempel die hij als muzikale kameleon (met roots in de jazz) op de Franse muziek drukte.

Zaterdag 24 juni

Op zaterdag start het festival om 14 uur
Het Youth Ghent Jazz Orchestra opent dag twee. Hun naam verklapt wat je kan verwachten. Het orkest is een initiatief van de vzw’s Muziekmozaïek en Vuurvogels, met steun van VLAMO. De bigband geeft jonge muzikanten ruim drie jaar lang de kans om te groeien, samen te spelen en met gerenommeerde dirigenten uit de hele wereld samen te werken.
Om 15.30 uur staat Bigband Nijlen op het podium
De band bestaat uit 22 muzikanten uit Nijlen en omstreken. Allen hebben ze een passie voor muziek en vooral voor bigbands. Het brengt een uitzonderlijk breed scala aan nummers. Alle muziekliefhebbers komen aan hun trekken: zowel klassiekers als recenter werk, instrumentaal of gezongen, swing, reggae, dance, pop, funk, soul tot zelfs rock, alles in een bigband-bewerking.
Om 17 uur is The Jazzisfaction Big Band uit Diest aan de beurt.

Onder leiding van trompetist Chris Vandeweyer speelt The Jazzisfaction Big Band in een zuivere swing- stijl. De traditionele swing, eigen aan de grote bigband-periode, wordt door de band zorgvuldig bewaard. De orkesten van Count Basie en Francy Boland zijn grote voorbeelden voor het orkest.
De band speelt ook uit het immense repertoire van de bigband-geschiedenis. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Artie Shaw, Benny Goodman, Buddy Rich, Charlie Barnett, Count Basie, Duke Ellington, Glen Miller, Stan Kenton, Ted Heath, Tommy Dorsey, Henri Mancini en Woody Herman.
Om 18.30 uur sluit de Bigband van het conservatorium Mechelen de namiddagprogrammatie af.

Onder leiding van docent en trombonist Dree Peremans spelen de studenten van het conservatorium de pannen van het dak. Het brengt een stevig programma met muziek van o.a. Gordon Goodwin, Bob Mintzer e.a. De band bestaat uit indrukwekkende solisten en bengen Big Band-Loops met een jonge en aanstekelijke insteek. Leuk weetje: er spelen twee muzikanten uit Bonheiden en Rijmenam mee.
Maar Bigband Battle wil ook een opstapje geven aan jong aanstormend talent.
Op podium twee podia staan vier indrukwekkende Jazz combo’s.
Elk van de vier Vlaamse conservatoriums vaardigde de top van hun studenten af.
14.45u Happy Miel kwartet (Koninklijk Conservatorium Antwerpen)
16.15u Jonah Hermans trio (Luca school of arts campus Lemmens Leuven)
17.45u Yarno Hoedemaekers trio (Koninklijk Conservatorium Brussel)

19.15u Elias D’hooge trio (Koninklijk Conservatorium Gent)

Spectaculaire finale
De eerste editie van Big Band Battle wordt afgesloten met een uniek concert.

Om 20.30 uur zorgt de VRT bigband met gastsolist Yannick Bovy voor muzikaal vuurwerk. De VRT Bigband werd eind 2009 opgericht in een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Big Band en het BRT Jazzorkest. Deze orkesten poogden de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terug tot leven te wekken voor het Vlaamse publiek.
In de voorbije jaren groeide de VRT Bigband uit tot een volwaardige speler in de Vlaamse jazzscene. Onder deskundige leiding van dirigent Dree Peremans brengt het een steeds groter publiek op de been, met een appreciatie voor de muziek van toen en een voorliefde voor opzwepende, swingende muziek.
Yannick Bovy: de Vlaamse Michael Bublé
Als kind ontwikkelde Yannick al een liefde voor de wondere muziek van de jaren ’50 en The Great American Songbook. Nummers van Frank Sinatra, Bobby Darin, Dean Martin, Tony Bennett, Barbara Streisand, Mel Tormé, Ella Fitzgerald, Johnny Mathis werden allemaal op heel jonge leeftijd met de Radio Minerva-paplepel ingegoten.
Hij is als de bekendste crooner van Vlaanderen de ideale kers op de taart van de eerste editie van Bigband Battle.
Het festival wordt op professionele wijze aan elkaar gepraat door de Bart Verbeeck alias showbizz Bart.

https://www.blikveld.be/bigbandbattle